Pokud se vydáte do hor v oblasti Nuwara Eliya, je vaší povinnou zastávkou továrna na zpracování čaje. Nosí ho sem unavené sběračky, které ručně otrhávají mladé lístky z keře čajovníku. Ten se zastřihává na výšku cca 1 m, přičemž volně může dorůst až 10 m. Sběr je velice náročnou prácí, pro kterou sem bylo dovezeno před několika generacemi tamilské obyvatelstvo z chudé oblasti Indie, protože místní sinhálská populace nebyla ochotná dělat tuto namáhavou práci za minimální výdělek. Jedna sběračka denně natrhá až 12 kg čerstvých lístků.
Když sem tedy sběračky donesou svůj pytel naplněný čajovými lístky, ty se rozprostřou v několikacentimetrové vrstvě, nechají se uvadnout, až ztratí cca ½ vody. Během tohoto procesu se několikrát samozřejmě čaj prohrábne, aby uvadnutí bylo rovnoměrné. V další etapě tzv. svinování jsou čajové lístky strojově mačkány a rozbíjeny, aby došlo k porušení jejich buněk, čímž lístky uvolní enzymy, které mají za následek typickou aromatizaci čajů. Protože se při tom lístky slepí, jsou následně natřásány, aby se opět oddělily. Poté jsou ponechány oxidaci ve vysoké vlhkosti po dobu cca 2 hodin (nesprávně označován proces jako fermentace). V konečné fázi se čaj suší proudícím horkým vzduchem a prosívá sítem, díky čemuž je oddělen čaj různé jemnosti. Rozeznávají se 3 jeho typy: dust (nejsilnější odvar, nejvíce barví), fannings (2. stupeň co do jemnosti) a orange pekoe (nejhrubší, dává světle oranžový odvar). Zpracovaný čaj se pak balí do dřevěných bedniček a posílá se na čajovou burzu do Colomba.
Celý proces zpracování čaj je rychlý, cca 24 hodin po sklizni je čaj balen. Doporučujeme zakoupit čaj přímo v továrně, jeho výborná kvalita je nesrovnatelná s u nás běžně dostupnými čaji, které jsou většinou směsí čajů z různých koutů světa (blending).
Co se na Srí Lance jí a pije? Nezapomeňte ochutnat některou z místních specialit! Dozvědět se více
© 2013 srilanka-travel.cz
Navštivte další zajímavé destinace:
Vietnam
Malajsie
dovolenou na Srí Lance doporučujeme u CK Nirvana Travel