Koření bylo důvodem, proč se stala Srí Lanka významným cílem prvních objevitelských cest Evropanů. Vždyť zde rostla srílanská skořice (Cinnamomum zeylanicum), která je nejkvalitnější na světě a ta úplně nejlepší je prý z kůry osmiletých keřů. První úroda se sklízí 2-3 roky po vysazení. Některá další koření zde začali pěstovat evropští kolonizátoři díky vhodnému podnebí. Dnes se zde daří pepři, skořici, kardamonu, kurkumě, vanilce, hřebíčku…
S rostlinami, z nichž se získává koření, se máte možnost seznámit v jedné ze zahrad koření, jichž se nachází na ostrově velké množství, především v zemědělské oblasti Matale mezi Kandy a starověkými městy. Na závěr vám budou nabídnuty i různé kosmetické či relaxační přírodní přípravky z místních zdrojů, které prý vyléčí všechny vaše neduhy (!).
Určitě si kupte domů balíček s několika druhy srílanského koření – budou vám ho prodejci nabízet u většiny památek apod. – výborný typ na typický a přitom užitečný dárek pro rodinu, kamarády i kolegy.
Co se na Srí Lance jí a pije? Nezapomeňte ochutnat některou z místních specialit! Dozvědět se více
© 2013 srilanka-travel.cz
Navštivte další zajímavé destinace:
Vietnam
Malajsie
dovolenou na Srí Lance doporučujeme u CK Nirvana Travel